Wat is een advocaat?
De Nederlandse orde van Advocaten heeft een paar jaar geleden een commissie in het leven geroepen om deze vraag te beantwoorden. In oktober 2013 kwam de commissie met een rapport van 61 pagina’s met de veelzeggende titel “Dit is een advocaat”. De conclusie:
Als academisch geschoolde jurist is een advocaat een bijzondere bemiddelaar tussen de rechtzoekende en de rechter (procederen) en het recht (advies- en transactiepraktijk). Daargelaten dat ten aanzien van een (afnemend) aantal procedures de advocaat een procesmonopolie heeft, kan deze bemiddeling ook worden verricht door anderen, maar het bijzondere van de advocaat is dat hij deze diensten verricht vanuit vijf kernwaarden: partijdigheid, onafhankelijkheid, deskundigheid, vertrouwelijkheid en integriteit.
Wat een advocaat onderscheidt van andere juristen is inmiddels duidelijk gemaakt in artikel 10a van de Advocatenwet, waarin vijf kernwaarden zijn opgenomen. Een advocaat is:
– Onafhankelijk
– Partijdig
– Deskundig
– Integer
– Vertrouwelijk
De voorlichtingsbrochure van de Nederlandse Orde van Advocaten zei het als volgt:
Een advocaat helpt u met een juridisch probleem. Hij zorgt dat u daarin niet alleen staat. Hij adviseert, bemiddelt, onderhandelt en procedeert voor u.
Kortom, hij helpt u met het oplossen van uw problemen. Daarbij kan hij ook procedures voeren bij de rechter. Daar heeft u trouwens niet altijd verplicht een advocaat voor nodig. Soms mag u uw eigen verdediging voeren voor de rechtbank. Maar veel mensen weten weinig van de wet. En ze zijn emotioneel zó nauw betrokken bij hun zaak, dat ze niet alles goed kunnen vertellen bij een rechter. Dan biedt een advocaat uitkomst.